En båttransportvagn kan antingen vara ett efterfordon eller en släpvagn. Saknar den fjädringsanordning mellan chassi och hjul klassas den som efterfordon, vilket betyder att den inte behöver registreras.
Ett efterfordon är endast avsett för transport av båt. För övrig last klassas vagnen som släpvagn och ska därmed registreras. Då det finns olika slags transportvagnar som omfattas av lite olika regler kan det vara en god idé att ta reda på vilken typ av vagn som passar bäst till just din båt.
Har du till exempel en större båt som dessutom behöver transporteras en längre sträcka är det bra med en så kallad bromsad båtvagn. Har du däremot en mindre båt, som inte behöver transporteras särskilt långt vid vare sig sjösättning eller upptagning, räcker det med det man kallar båtupptagningsvagn.
Regler för båtupptagningsvagn
En båtupptagningsvagn behöver varken besiktigas, registreras eller skattas för. Den får inte köras snabbare än 30 km/h och ska vara utrustad med tillbromsljus, bakljus och körriktningsvisare.
Regler för obromsade båtvagnar
En obromsad båtvagn är, till skillnad från en båtupptagningsvagn, utrustad med belysning från första början. Den är registrerad och får lov att framföras i trafik i max 80 km/h så länge båten är liten och lätt. Väger båten 600 kilo eller mer behövs en bromsad trailer.
Regler för bromsade båttrailers
Med en bromsad trailer avlastar man bilen vid inbromsning, vilket betyder att du kan dra stora och tunga och båtar. Även en bromsad båttrailer får framföras i max 80 km/h och kräver regelbunden besiktning. Båtar som väger 1500 kilo (eller mer) kan med fördel dras med en så kallad boggietrailer, gärna med förstärkt chassi, dubbla vaggor, V-drag och justerbar hjulaxel.
Dra kärra med bil
Det är inte alltid lätt att hålla reda på reglerna för olika släp men det du bör komma ihåg är att både vikt och körkortsklass har betydelse. Ett lättare släpfordon till exempel, får väga totalt 750 kilo medan totalvikten får överstiga 750 kilo, så länge den sammanlagda vikten för drag- och släpfordon håller sig under tre och ett halvt ton.
Hur mycket du får lov att dra med en specifik bil kan du kontrollera med hjälp av Transportstyrelsens släpvagnskalkylator. Det är bara att uppge registreringsnumret för din bil och din släpvagn samt körkortsbehörighet så räknar kalkylatorn ut resultatet åt dig.
Generella regler
– Din båt får inte lov att sticka ut mer än 20 centimeter på vardera sida av vagnen
– Släpvagn utan bromsar: vagnens plus båtens bruttovikt får inte överstiga bilens bruttovikt
– Släpets last får vara max 260 centimeter bred såvida du inte har ansökt om dispens hos Transportstyrelsen
– Båtvagnen klassad som efterfordon får köras i max 30 kilometer/h
– Kärran får inte köras på motorväg eller motortrafikled
– Godkänd LGF-skylt ska monteras bak på kärran
– Vid mörkerkörning ska släpet vara försett med två röda lyktor plus två röda reflexer baktill
– Föraren ska ha minst B-körkort (för bil)
– Släpet ska ha en LGF-skylt baktill
– Släpet ska ha blinkers baktill